Liste : Dünya'nın En Sürdürülebilir Top 10 Okulu Hangisi ? Türkiye'den Hangi Okul Var?
Hem üniversiteleri hem de daha alt seviye okulları kapsayan bu listede, bir okulun sürdürülebilir olması için farklı alanları kapsaması gerektiğini gösteriyor.
Tıpkı dünyada birçok farklı türde okul olduğu gibi, bir okulun sürdürülebilir olabilmesi için birçok farklı yol vardır. Bu listede, dünyanın dört bir yanındaki okulların farklı sürdürülebilirlik kriterlerini karşılamak için neler yaptıklarına ve bunun geleceğe nasıl bir yol sunabileceğine bir göz atıyoruz.
1- Green School, Bali, Indonesia
Eylül 2008'de açıldığından beri Green School, anaokulundan liseye kadar uzanan bir yelpazede 90 öğrenciden yaklaşık 400 öğrenciye ulaştı. Okulun binaları, eskiden pirinç tarlaları ve orman olan yerlerden ortaya çıkan doğal bir ortamdadır. Bambu, çimen ve çamur gibi geleneksel ve yenilenebilir malzemelerden yapılmıştır. Okul aynı zamanda hidroelektrik ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından da güç alıyor ve organik bir permakültür sistemi etrafında tasarlandı.
Okulun pedagojiye yaklaşımı da sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumludur. Diğer konuların yanı sıra, öğrencilere yeşil çalışmalar, çevre bilimi öğretilir ve toplum tarafından eğitilen bir sistem aracılığıyla eğitilirler.
2- American University, Washington DC
DC merkezli bu kurum, sürdürülebilirlik konusunda çok iyi bir itibar kazandı. Karbon emisyonlarını düşürmeyi amaçlayan kurallara uyar. 2014 Sürdürülebilirlik planında yer alan; %100 yenilenebilir elektrik, karbon nötrlüğü, sıfır atık ve tamamen fosil yakıt tasfiyesi aksiyonları örnek gösterebiliriz.
Ek olarak, çok sayıda yeşil, çevreye duyarlı kurs sunar (son sayımda 1.000'in üzerinde).
3- University of Nottingham, England
Son on yılda, English Midlands'daki bu kurum, Avrupa'nın en sürdürülebilir üniversiteleri arasında ilk beşte yer aldı. Okul, çevrecilik ve sürdürülebilirliğin "üniversitenin gündeminde sıkı bir şekilde yer alacağı" taahhüdünü sürdürür. Ormanlık alan ve geniş yeşil alanlarla dolu ortam, bu hedefleri teşvik etmeye yardımcı olur. Sürdürülebilirliği vurgulayan çok çeşitli kurslara ek olarak, okul, Sürdürülebilir Kimya Merkezi adı verilen türünün ilk örneği olan karbon nötr bir laboratuvara sahiptir.
4- University of California
California, modern yeşil hareketin doğum yerlerinden biri olarak kabul edilir, bu nedenle, amiral gemisi üniversitesinin bu listede yer alması mantıklıdır. UC de eğrinin ilerisindeydi: 2003'te, yasal olarak kabul edilmeden çok önce, sürdürülebilirlik taahhütlerini uygulamaya koydu. Bundan hemen sonra UC Regents, Yeşil Bina Tasarımı ve Temiz Enerji Standartları hakkında bir Başkanlık Politikası kabul etti.
Artık Sürdürülebilir Uygulamalar Politikası olarak adlandırılan bu politika, laboratuvar protokolü, sürdürülebilir tedarik, su sistemleri ve sağlık ve esenlik gibi okulun operasyonlarındaki çeşitli alanları kapsamaktadır. Bunlarla, 2025 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.
5- Uaso Nyiro Primary School, Kenya
ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından "dünyanın en yeşil okulu" olarak adlandırılan Kenya'daki bu kurum, çevresinin bir ürünüdür. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, Afrika'nın bu kısmı geçmişe göre çok daha kurak, bu nedenle bu okul iki İngiliz mimar tarafından kuraklığa karşı koruma sağlamak için tasarlandı: yılda 350.000 litreye kadar su toplayabilir. Bu, sağanak yüzdesinin yüksek olduğu zamanlar için kullanışlıdır. Su, sürdürülebilir bir şekilde yapılmış çamur sarnıçlarında toplanır ve bunlar daha sonra okulun arkasındaki bir dizi sebze bahçesini sulamak için kullanılır.
6- University of Groningen, The Netherlands
Hollanda'nın en büyük üniversitelerinden biri olan Groningen Üniversitesi, sürdürülebilirlik programını özetlemek isteyen özel bir Yeşil Ofise sahiptir. Okulun sürdürülebilirlik programının görünürlüğünü artırmak, öğrencileri ve personeli okulun sürdürülebilirlik konusunda neler yaptığı hakkında bilgilendirmek ve son olarak sürdürülebilirliği okulun iş, eğitim ve araştırma yönlerine entegre etmek Yeşil Ofis'in görev alanına girer.
7- Wageningen University & Research
Wageningen Üniversitesi, çevre, tarım ve sürdürülebilirlik etrafında dönen araştırmalarla gurur duymaktadır. Bu alanlarda başarıya ulaşmayı hedefleyen üniversite, 2017'den beri dünyanın en çevreci üniversitelerinden biri olmayı başardı. Kurumsal sosyal sorumluluğa bir başka odaklanma da şu özdeyişte özetleniyor: "Doğanın yaşam kalitesini iyileştirme potansiyelini keşfetmek." Sağlam yönetişime odaklanması, okul kantinlerinde sürdürülebilir yiyecekler sunmak ve yiyecek israfını azaltmak gibi önlemler alınmasına yol açtı.
8- Australian International School, Singapore
Bebeklikten 18 yaşına kadar olan çocukluk gamını kapsayan Singapur'daki bu İngilizce okulu, sürdürülebilirlik konusunda dünyanın bu bölgesinde köklü bir üne sahiptir. Sun Electric ile yapılan bir ortaklık, çatılarına binden fazla çatı güneş panelinin kurulduğunu ve daha sonra enerji piyasasında kullanıma sunulan 704 MWh güneş enerjisi ürettiğini gördü. Hep birlikte, bu proje 303 metrik ton karbon dengelemesinden kaynaklanmaktadır.
Bu yaklaşım pedagojiye genişletilir. Müdürleri şunları söyledi: "Gelecek nesli çevre ve sürdürülebilirlik konusunda eğitmek, gezegenimizin geleceği için çok önemlidir. Sun Electric ile ortaklığımız, bu heyecan verici projeyi, nelerin başarılabileceğinin gerçek hayattan bir örneği olarak sürdürülebilirlik müfredatımızın merkezine yerleştiriyor.”
9- Universiti Putra Malaysia, Malaysia
Malezya'daki en iyi üniversitelerden biri olan Universiti Putra, on yılı aşkın bir süredir UI-GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamasında ülkesinde en üst sıralarda yer almaktadır. Ek olarak, Dünyanın En İyi 50 Sürdürülebilirlik Üniversitesi listesinde rahat bir şekilde yer almaktadır. Bu başarıya ulaşmak için okulun altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık, su ve eğitim gibi bir dizi farklı parametrede yüksek puan alması gerekiyordu.
10- University of Gottingen, Germany
Gottingen Üniversitesi'nin Yeşil Ofisi, kampüs genelinde öğrenciler ve öğretim üyeleri arasında ağ oluşturmayı teşvik etmenin yanı sıra, okul genelinde sürdürülebilirlik önlemlerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlar. Buna ek olarak okul, "bölgesel, ulusal ve uluslararası iklime katkıda bulunmakla yükümlü olan üniversitelerin ve sağlık kurumlarının benzersiz toplumsal sorumluluğunun ve rol model işlevinin [farkında] [farkındayken] acil eylem ihtiyacını kabul eden bir İklim Eylem Planı 2030'u benimsemiştir. koruma önlemlerinin yanı sıra ilgili dönüşüm sürecini şekillendirmeye yardımcı olmak için."
Maalesef yapılan bu araştırmada herhangi bir Türk okulu girmemiş. Türkiye de okullar sürdürülebilirlik için ne yapıyor? Lütfen bizimle paylaşın...
Kaynak: www.sustainabilitymag.com
Etiket
Sürdürülebilirlik