Özel Röportaj : Sürdürülebilirliğe Yatırım Yapan Şirketlerin Diğerlerinden Farkı Olmalı
Karbonsuz Gelecek için her organizasyon elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyor. Amaç, gelecek nesillere temiz, sürdürülebilir ve en önemlisi yaşanabilir bir dünya bırakmak. Yorglass'ın Kurumsal İletişim Yöneticisi Merve Yorgancılar Işıtmak ile Karbon Gelecek için yapılan aksiyonları konuştuk
Uzun yıllardır cam üretimi konusunda faaliyet gösteren Yorglass, ‘güvenilir, global tedarikçi’ hedefini gerçekleştirmek için çalışmalara devam ediyor. Dünyaca ünlü beyaz eşya, soğutucu, dekorasyon markalarının üretim ihtiyaçlarına cevap veren Yorglass’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Yöneticisi Merve Yorgancılar Işıtmak ile karbonsuz geleceği ve bu yolda neler yapıldığını konuştuk. Bu keyifli röportajı okuduktan sonra karbonsuz gelecek hayaliniz daha çok netleşecek. Keyifli okumalar…
Yorglass’ın yolculuğu nasıl başladı? Gelecek hedefleri nelerdir?
Yorglass, 1974 yılında İzmir’de kuruldu. İzmirli bir ailenin ticaret girişimi olarak yolculuğuna başladı. Şu an 4 ana iş kolunda hizmet veriyor; Ticaret, Ticari Soğutucu, Beyaz Eşya ve Satina. Üretimimizin %60’ını ihracat oluşturuyor. Türkiye ürettiğimiz ürünleri 6 kıtada satışını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de ise özellikle beyaz eşya tarafından %50’yi aşan pazar payımız mevcut. Bolu, Çerkezköy, Eskişehir ve Manisa’daki işletmelerimizde üretim sağlıyoruz. Amacımız, topluma fayda sağlayacak aksiyonlar gerçekleştirmek. Yorglass’ı insanı merkezine alan, çevreyi koruyan, fayda sağlayan üretim ve inovasyonları benimseyen, müşteri odaklı bir şirket olarak tanımlayabiliriz.
Aslında Yorglass’ın tarihinde bir ‘exit’ hikayesi var. 2003 yılında markamızı bir Alman şirketine satarak ‘exit’ yaptık. 10 senelik bir aradan sonra, müşterilerimizin ısrarları sonucu tekrar beyaz eşya sektörüne geri döndük. Manisa’daki yeni yatırımımızla çamaşır makinası kapağı üretmeye başladık. Beyaz eşya markalarının ‘one-stop’ partneri olmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yorglass’ın mottosu ‘güvenilir, global tedarikçi’ olmaktır. Bizim için ‘güvenilir’ kavramı birkaç perspektifi barındırıyor. Tabii ki ilk olarak çalıştığımız müşteriye talep ettiği ürünü, istenilen özellikte ve termin tarihine uygun olarak üretmek ve teslim etmek yer alıyor. Bunun yanında müşterilerimizin belirlediği mükemmeliyet kıstaslarına harfiyen uymak da var. Örneğin Türkiye’nin en önemli beyaz eşya üreticilerinden biri olan müşterimiz karbon ayak izini azaltmamız yönünde hedefler koydu. Bu hedefleri hemen içselleştirdik ve denetimlerden başarıyla çıktık. Amacımız sürdürülebilirlik çerçevesinde müşterilerimizle ve dünyayla hizalanmak.
Yorglass için Sürdürülebilirlik ne ifade ediyor?
Yaptığımız tüm uygulamaların çevre dostu olmasına dikkat ediyoruz. Buna uygun olan tedarikçilerle çalışmaya özen gösteriyoruz. Bizimle aynı vizyonu paylaşan şirketlerle iş birliğine hazırız. Çevre ile ilgili olan ISO 14001, ISO 50001, ISO 14064 gibi tüm ISO belgelerimizi tamamladık. Düzenli olarak denetim geçirip, yenilenmelerini sağlıyoruz. Tüm faaliyetlerimizde ‘gelecek nesillere yaşamaya değer bir dünya’ yaklaşımını benimsiyoruz. Karar mekanizmalarımızda sürdürülebilirliği merkeze alıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda yan sanayi şirketlerinin uygulamalarını kendimize benchmark olarak almayı tercih etmiyoruz. En başında da belirttiğim gibi hedefimiz globalde müşterilerimizle bu konular özelinde hizalanmak. Biz özellikle bu konulara öncülük eden ana sanayi şirketlerinin uygulamalarını kendimize rehber ediniyoruz. Fakat günümüzde var olan salt bir gerçeği de görmezlikten gelemeyiz. Sürdürülebilirlik konusunda bizim gibi hiçbir yan sanayi şirketinin yapmadığı yatırımları gerçekleştiriyoruz. Türkiye ve Dünya’nın etkilendiği ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olarak karar verme noktasında tüm bu faaliyetlerin aksine fiyat tek belirleyici kıstas oluyor. Bu da şirket içerisinde sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalar özelindeki motivasyonu negatif olarak etkiliyor. Sürdürülebilirlik konusunda anlamlı bir sonuç elde etmek ve herkesi bu konuda inisiyatif almasını istiyorsak, sürdürülebilirliğe yatırım yapan firmalar bu yolda teşvik edilmeli ve ayrıca değerlendirilmelidir.
Avrupa Birliği’nin planladığı karbon alışverişi konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu durum Yorglass’ı nasıl etkiler?
Avrupa Birliği’nin bu uygulamasının güzel sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Toplumsal bir fayda yaratacak ve bilinç düzeyinin artmasını sağlayacaktır. Yorglass, sektöründe Birleşmiş Milletler Küreseler İlkelere Sözleşmesi imzacısı sektöründe tek şirkettir. Karbon ayak izini azaltacak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bunların yanı sıra, yaklaşık 1,5 Milyon TL değerinde enerji analizörleri yatırımını hayata geçirdik. Proje kapsamında 6 fabrikamızda, bütün hatlara enerji analizörleri yerleştirdik. Bir cam üretirken ne kadar enerji harcıyoruz, hangi proseslerde iyileştirme yapabiliriz sorularına cevap bulmak için gerçek zamanlı takip ediyoruz. Analizörlerden gelen bilgileri analiz edip, aksiyon planları hazırlıyoruz. Böylelikle enerji verimliliğini arttırıp, karbon ayak izimizi minimize etmeye çalışıyoruz.
Enerji verimliliği ve karbon ayak izinin azaltmak için kollektif bir çabaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Şirketimizin büyük bir kısmını oluşturan mavi yakalı çalışanlarımıza bu konularda hedef belirledik. Çalışanların aksiyonlarını takip etmek için kurucusu olduğum ‘Ming’ adlı uygulamayı kullanıyoruz.
Tüm çalışanlarımızın iletişim, saha personelimiz içinse performans yönetim sistemi olarak tasarladığımız, oyunlaştırma metodolojisiyle geliştirdiğimiz kurum içi girişimcilik programımızın ilk çıktısı. Şirket içi etkileşimi ve motivasyonu artırarak çalışan bağlılığını yükseltiyoruz. Aynı zamanda uygulamada bulunan içerikleri sosyal medya hesaplarımızda direkt paylaşarak şeffaflık ve güven kültürünün iç ve dış müşteri özelinde oluşmasını sağlıyoruz.
Yenilenebilir Enerji için bir yatırım planı var mıdır?
Üretime devam ettiğimiz fabrikalarımızın çatılarına, 2023 yılı kapsamında Çatı GES yatırımı planlıyoruz. Bu yatırım ile enerji ihtiyacımızın %10’nu karşılamayı hedefliyoruz. Ayrıca, aynı tüketim bölgesinde olmak üzere Rüzgar Enerji Santrali kurmak özelinde projeleri de değerlendirmekteyiz. Daha yeni çıkan yönetmeliği detaylı şekilde inceliyoruz. Rüzgar enerjisini de yatırım planına ekleme çalışmamız var.
Yorglass, döngüsel ekonomiyi gerçekleştirecek hangi adımları atıyor?
Döngüsel ekonomiye derinlemesine inanıyoruz ve destekliyoruz. Döngüsel ekonomi geçişi de gençlerle beraber yapmak istiyoruz. Daha önce Türkiye de hiçbir firmanın yapmadığı, Yorglass tarafından ilk olarak düzenlenen YUDA (Yorglass Upcycle Design Awards) düzenliyoruz. Bu yarışmada, üniversite öğrencilerden cam veya fabrika atıklarını kullanarak ticarileşebilir ürünler üretmesini bekliyoruz. Böylelikle hem gençler kendilerine bir gelir yaratmış olacak hem de Yorglass yeni bir ürün portföyüne eklemiş olacak. Şu ana kadar 195 başvuru aldık. Ağırlıklı olarak Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden olan ODTÜ, İTÜ, YTÜ gibi üniversitelerin öğrencileri YUDA’ya başvurdu. YUDA’nın dışında da döngüsel ekonomiye hizmet edecek aksiyonlarımız oldu. En son atık camlarımızda hem ilk B2C hem de ilk ileri dönüşüm ürünümüz olan cam kaykay üretimini gerçekleştirdik ve sektörde yerini almasını sağladık.
Merve Yorgancılar Işıtmak olarak nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?
Bireysellik yerine topluluk bilincinin ön plana çıktığı ve gençlerin daha çok desteklendiği bir gelecek hayal ediyorum. Start up perspektifinden bakmakta da yarar var. Start up’lar inovatif fikirler geliştiriyorlar fakat büyütecek dataya sahip değiller. Kurumsal firmalar ise ellerinde çok geniş bir data havuzu var iken, nasıl inovatif kullanacağı konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu iki tarafı bir araya getirerek daha verimli bir gelecek inşa edebileceğimize inanıyorum.
Röportaj: Volkan ARGIN